Weblog's


Kleine meisjes worden zooooó snel groot

29 dec, 11:07

Er komt een dag in het leven van ouders dat ze hun kinderen los moeten gaan laten. Dan willen de kinderen op eigen benen staan of in ieder geval hun benen de ruimte geven. Dan willen ze op kamers nou ja..kamers...in ieder geval 1 kamer. 

Deze dag is bij Isis bijna aangebroken. 11 weken lang heeft ze bij ons op zolder geslapen in haar wiegje. Elke avond hetzelfde ritueel. Nog even water koken, kruikje maken, slaapzakje klaar leggen onder de dekens en naar boven met z'n allen. Nog even een laatste schone luier, bij mij aan de borst en dan nog even genieten van mijn kleine meisje terwijl ze voldaan in slaap is gevallen met een melksnorretje. De dekens van de wieg openslaan, Isis lekker neerleggen, handen onder de dekens en lekker warm toedekken voor een welverdiende nachtrust. 

De laatste paar dagen gaan die laatste stappen wat minder vloeiend. Het is wat meer puzzelen om haar lekker in de wieg te leggen. Haar voeten raken de achterkant van de wieg en haar hoofd ligt bijna tegen het hoofdeind aan. Elke keer als ik dit doe begint het in mijn hoofd te kraken en gaan alle wielen op volle toeren draaien om hier een oplossing voor te verzinnen voordat het echt zo ver is dat ze niet meer past. Benen opvouwen, het wiegje groter maken, haar op haar zij leggen met opgetrokken benen, een nieuwe grotere wieg kopen, haar ledikant naar boven verhuizen......maar niks hier van is een reeële oplossing. De tijd is daar. 

Isis is inmiddels al zo ver dat ze hele nachten door slaapt gemiddeld zo'n 7 á 8 uur achter elkaar. Dus voor ons is er ook geen praktisch reden meer om haar boven op zolder te laten slapen omdat ik niet 3x per nacht er uit hoef om te voeden. Ik heb tijdens mijn zwangerschap altijd verkondigd dat zodra die tijd aanbrak dat ze hele nachten door kon slapen dat het dan tijd werd om haar op haar eigen kamer te laten slapen. Zodat Moek en ik onze eigen slaapkamer weer terug kregen. Maar waarom voelt het dan zo zwaar? 

Het wordt tijd dat ik haar los laat maar wil niks van haar missen. Veel gebeurt er niet 's nachts als ze ligt te slapen maar toch zijn het die kleine dingen. Als ze een piepje in haar neus heeft tijdens het slapen, als ze zachtjes ligt te snurken, als haar darmen goed in werking zijn en dat je uit dat kleine wiegje en hele harde scheet hoort die de wieg doet wiegen.......ja lieve mensen....dat zijn de lichtpuntjes uit het leven van een nieuwe ouder. Dat zijn de dingen die een moederhart doen smelten en dat moet ik straks allemaal missen. Het wordt tijd dat ik mijn kleine meisje moet gaan loslaten. Het wordt tijd dat ik mijn kleine meisje letterlijk de ruimte moet gaan geven en haar op eigen benen moet laten staan. 

Mijn kleine meisje gaat op “kamers”! 

Ik heb voor mezelf nog even wat tijd gewonnen om aan dit idee te wennen. Ik heb het doel gesteld dat zij in het nieuwe jaar op haar eigen kamer in haar eigen bedje gaat slapen. Maar met haar eerste kerstochtend en nieuwjaarsdag slaapt ze gewoon nog even bij ons in haar wiegje. 
Hebben mensen nog meer suggesties zoals deze om haar nog langer bij ons op de kamer te houden dan hoor ik dat natuurlijk graag!smiley_superwink 

Op naar 2009! 

440076225_4_E_rE

Hallo wereld

9 okt, 22:59
Lieve hyvevriendjes van Mama en Papa, 
Ik wil jullie ff laten weten dat ik er ben. 
Bijna 14 uur geleden kwam ik in het leven van mijn ouders, 
Nad en Moek....09:20 om precies te zijn. 
Ik woog toen 2480 gram en was 44 cm groot. 
Ondertussen zijn we dus bijna 14 uur verder en ik ben kapot. 
Ik neem mijn ouders zo mee naar boven en ga een welverdiende nachtrust nemen. 
Een uitgebreid verslag van mijn geboorte volgt dus later. 

Welterusten, Isis de Groot 

378171380_4_FFP_

"De laatste loodjeswegen het zwaarst!"

24 sep, 00:52

Een veel gehoorde uitdrukking voor alle zwangere, die mij voor zijn gegaan en ook zeker voor alle zwangere die mij nog gaan volgen, in de laatste weken van hun zwangerschap. 
Voor mij heeft het een totaal andere betekenis gekregen dan dat deze normaal gebruikt wordt. 

Mijn Buik.....Je zit me nog helemaal niet in de weg. En ik ben je zeker nog niet zat. Ik word nog steeds elke dag wakker en voordat ik mijn bed uit stap raak ik je nog even aan zodat we samen een manier vinden om uit bed te komen. De dag begint en ik ga mijn dagelijkse dingen doen en plannen met elke keer weer de gedachte aan jou. Bij elke handeling zit jij in mijn gedachte. De afgelopen 37 weken hebben wij samen alle werkzaamheden en handelingen samen gepland. Om de zoveel tijd moesten wij weer een ander plan maken, een andere aanpak vinden, aanpassingen maken, om alles samen te kunnen blijven doen. Samen lopen, fietsen, werken, slapen, klussen, dansen, tillen..... 
De laatste weken wordt ik me steeds meer en meer bewust dat deze samenwerking binnenkort over is en dat valt mij zwaar. 
Mijn buik.....daar waar jij de afgelopen 37 weken bent gegroeid tot wat je nu bent geworden en bijna klaar voor de wereld. Maar ben ik wel klaar dat jij de wereld gaat ontdekken? 
Ik verlang al zo'n tijd naar je om je te baren, te zien, te ruiken, te voelen, te ervaren. Maar dat betekend wel dat ik jou moet gaan loslaten en jouw niet meer zo dicht bij mij kan dragen zoals ik de afgelopen maanden heb gedaan. Ik zal je niet meer zo kunnen voelen zoals ik nu doe. Elke minuut van de dag denkend aan jou omdat we alles samen doen, alles samen beleven en ervaren. Jou reactie op de wereld via mij. Alle geluiden om ons heen, alles wat ik eet en drink, elke beweging die ik maak, Laika die tegen mij mijn buik aan kruipt en jij nieuwsgierig via mijn buik haar aftast, jouw reactie op de handen van de opa's en oma's en alle oom's en tante's. Onze gesprekken samen en mijn wijze levenslessen die ik met je deel zodat jij ze misschien niet zo hard hoeft te leren als ik dat heb moeten doen als klein meisje. Alle fluister gesprekken met papa die ik niet mocht horen. 

Het aftellen is begonnen. Vanaf vandaag mag ik thuis van je bevallen. Officieel hebben we nog samen 3 weken te gaan maar als je er nu al klaar voor bent mag ik je thuis in mijn eigen bedje ontvangen. Ook al zijn er nog zoveel dingen te verzinnen die nog niet af zijn in huis en in jouw kamertje zijn papa en ik er al weken klaar voor met als enigst doel deze datum.......24 september! Papa's verjaardag en de dag dat we gewoon lekker thuis kunnen blijven als je besluit te komen. 
Je wiegje staat al weken klaar, er staat al een pak melk in de kast voor het geval dat de borstvoeding niet wil lukken, 'n pak pampers op je kamertje en flessen genoeg. En natuurlijk 4 handen die jouw heel graag willen vasthouden, verzorgen en heel veel liefde geven. 

De laatste loodjes wegen idd zwaar. Zwaar omdat ik nu ga beseffen dat ik nu afscheid moet gaan nemen van jou veilig in mijn buik. Het kan binnen nu en 5 weken zomaar over zijn. Ik geniet nu nog even vol van alle aanrakingen, jouw voeten die je in mijn handen kan leggen, jouw hoofdje die ik op mijn schoot voel rusten, jouw handen die ik mijn liezen voel drukken en jouw billen die ik tegen mijn ribben aan voel duwen. Als je de hik hebt en mijn buik ritmisch zie schudden en zodra je je nog even probeert uit te rekken mijn buik volledig uit proportie zie groeien. De mooie ronding die jouw rug maakt aan mijn rechterzij. 

Ik maak me klaar voor een nieuwe ervaring, een nieuwe stap die wij samen gaan zetten in ons leven. Na al die maanden samen ben ik ook ongeduldig geworden om jouw met papa te delen. Mijn ervaringen en band die ik nu al zo sterk met je heb wil ik ook met papa delen. Ik wil dat papa jouw ook zo duidelijk kan voelen en dragen. Ons meisje die ik nu al die maanden heb gedragen wil ik nu ook zooooó graag met papa delen zodat hij ook die ervaringen met je kan opbouwen. Jullie mooie momenten met z'n 2 gunnen. Samen slapen, samen lopen, jouw troosten als je dat nodig hebt, jouw vast houden als je de hik hebt, jouw strelen en vasthouden, jouw lief hebben zoals ik dat al die maanden heb gedaan. 


363829504_4_6LCH

Lief meisje......we zijn er klaar voor! 

Weer een nieuwe fotoshoot

1 sep, 17:26
Vandaag weer naar het z'huis voor foto's. 
Vrijdag vond de verloskundige dat onze kleine meid in 2 weken tijd te weinig was gegroeid dus mochten we even langs bij het z'huis voor nieuwe echo's om zekerheid te krijgen over de groei van onze kleine. 
Ze is aan de kleine kant maar zeker nog niet aan de ondergrens. Dus we mogen gewoon weer naar de verloskundige en hoeven niet onder controle te blijven. 

En weer 2 nieuwe foto's!!! 
Incl. platte neus. Ze ligt nu nog meer in me bekken, mooi ingedaald en nog steeds tegen mijn baarmoederwand aan. Zal wel ff wennen zijn straks "real life" zonder platte neus! 

344195698_4_7Q-o

344195697_4_oiF-

3D Echo

28 jul, 13:53

Vrijdag was het dan eindelijk zover.....de 3D echo!!! 
Na de 21 weken echo waren zo blij dat we nog even de kans hadden om haar te zien voordat ze uit mijn buik komt. Normaal gesproken is de echo rond 20 weken de laatste echo die je krijgt in je zwangerschap en dan heb je nog 20 weken te gaan. Dus wij vonden het een leuk idee om nog even naar binnen te kunnen gluren voordat ze komt. Ook omdat hier na het wachten niet zo lang meer duurt. Nog maar 11 weken (of iets meer of minder) 
De laatste weken maakte ze me ook steeds nieuwsgieriger. Wie ben jij toch??? 

De eerste maanden van je zwangerschap bestaat het idee en het beeld van je kindje alleen maar in je hoofd. De test heeft uitgewezen dat je zwanger bent. Daarbij krijg je allemaal kwaaltjes waar van je mag aannemen dat de test ook echt gelijk heeft gehad. Je wordt wat dikker(waarom je een dikke reet nodig hebt om zwanger te zijn is mij nog steeds een raadsel), je reageert soms wat heftig en overtrokken (dit is trouwens niet in jouw beleving op dat moment), je kunt zomaar een dag huilen omdat dat nou eenmaal zo is(en dat opzich is al reden genoeg om te huilen), je ziet overal de WC.....soms wat vaker dan je wilt(de aandelen van de pagetoiletpapier fabriek zijn de afgelopen 29 weken ook flink gestegen). Je stapt ook van je principes af om nooit op een openbaar toilet of in de trein naar de WC te gaan( met een overstap betekend dit dus ook 5 min langer reizen waar door je het niet meer redt om thuis af te wachten en dus ook in de 2de trein naar het toilet gaat). Je vergeet wat meer dan anders.....(wat je vergeten bent vergeet je ook weer heel snel want ik kan nu geen voorbeelden noemen.) 

De eerste echo .....10 weken ver. Je ligt daar op de tafel, buik bloot en ligt naar een tv scherm te kijken waar een mooi beeld op verschijnt van je kindje.307719444_4_kPdy Nog steeds vertel je jezelf dat dat jullie kindje is want dat echte besef hebben dat het in je buik groeit is er nog niet. Dat kwam bij mij 3 weken later. 


13 weken weer een echo....op de tafel, buik bloot en ja hoor het beeld van het kindje verschijnt weer op het TV scherm.307269006_4_pZ36 Het zelfde kindje, wat groter, alles is nu af....een mini mensje want klein is het nog wel al lijkt dat helemaal niet als je het zo op een TV scherm ziet. Na 2 min realiseer ik me in eens dat dat beeld wat ik daar zie echt vanuit mijn buik is. Dit kindje op het TV scherm groeit al 13 weken in mijn buik en heeft zo groot kunnen worden door mijn lichaam. Ineens worden alle biologie en anotomie lessen die in de jaren hiervoor hebt gehad niet alleen kennis maar ook kunde. Het is nu niet alleen meer weten maar ook ervaren geworden. Jouw eigen lichaam doet nu precies hetzelfde wat je al die jaren er voor hebt geleerd van kleins af aan toen jouw ouders besloten om je te vertellen dat de ooievaar gewoon maar een mooie witte vogel is en niet af en aan bij iedereen die een kindje krijgt langs komt vliegen. Of zoals mijn vader altijd beweerde, tussen de kolen te vinden is. Alle beelden die je in de biologie en gezondheidskunde lessen aandachtig hebt bekeken speelt zich nu af in jouw lichaam en dat duurt niet 1 1/2 uur zoals op de videoband(DVD bestond toen nog niet) maar echt 9 maanden/ 40 weken. 
Met die bewustwording ging ik naar huis met een stapeltje foto's van ONS kindje. Ons kindje wat groeit in mijn buik en wat ik verzorg en groot breng. 
Groeien gebeurt ook vanaf dat moment. Zodra ik ga liggen kun je al echt mijn baarmoeder voelen. Als een heel klein bolletje in je hand. 

21 weken zwanger, weer naar het ziekenhuis voor de volgende echo. Deze echo is eigenlijk bedoelt om nare afwijkingen of ernstige misvormingen op te sporen zodat je als aanstaande ouders nog snel voordat je de abortus grens bent gepasseerd kunt beslissen of je door gaat met de zwangerschap of niet. Deze gedachte is bij ons niet opgekomen. Wij zijn de afgelopen weken alleen maar bezig geweest met het idee dat we weer even naar binnen mochten gluren om ons kindje te kunnen zien en misschien wel te zien krijgen of het een jongetje of meisje is. We hebben geen wens of voorkeur maar praktisch is het wel. Ik heb altijd geroepen zodra mij werd gevraagd “wat wil je dat het is” een kindje. Niet eens “zolang het maar gezond is” maar gewoon een kindje. Gezond is zo relatief en bovendien is mijn liefste wens dat ons kind gelukkig is. Geluk staat los van gezondheid en/ of afwijkingen. 
Het moment is weer daar. 
Op de tafel, buik bloot en turen naar het TV scherm. 307271061_4_ywbOHet is nu al een heel andere beleving dan alle vorige echo's. 
Ik voel het kindje nu al 3 weken bewegen in mijn buik en ik lig daar nu ook op tafel te wachten naar een beeld van jouw en niet zomaar een kindje. 
Ik lig ruim 20 min. op tafel en we kunnen alles bewonderen. Alles zit erop en eraan en groeit zoals het hoort. En ja hoor we weten nu ook dat het een meisje is. We krijgen een 80% garantie en een belofte van de echoscopiste dat ze niet opnieuw komt behangen als ze er naast zit. 
In de weken na deze echo begint zich nu bij ons een echt beeld te vormen. Mijn dikke buik wordt een identiteit. We weten nu dat je een meisje bent en wat je naam zal worden als je besluit naar buiten te komen. Je naam noem ik nog niet hardop maar in mijn gedachte spreek ik je naam wel 100 x per dag uit. Verder komen er nu ook “karakter” eigenschappen naar voren. Je bent ontzettend druk. Je laat elke dag voelbaar en zichtbaar weten dat je er bent. Papa heeft de eerste weken geduld met je moeten hebben want elke keer als je weer in mijn buik alles aan het reorganiseren was moest hij maar aannemen dat je zo druk was want elke keer als zijn hand op mijn buik kwam werd je daar weer heel erg rustig van. Dit is inmiddels veranderd en neemt hij het voor mij op en spreekt jou bezorgd toe dat je wat rustiger met mij moet doen. 

28 weken zwanger vanmiddag naar de 3D echo. Je bent de hele ochtend druk. Niet zo maar 10 min. maar echt 2 uur achter elkaar. Ik kan op elk willekeurig moment mijn shirt omhoog trekken en dan zie je van alles uit mijn buik steken. 
Het moment is weer daar. Hier hebben we echt naar uit gekeken. Dit is niet zomaar een echo maar misschien zien we straks hoe je er echt uit ziet. 
Op de tafel, buik bloot en naar het TV scherm turen. Daar ben je weer. Je ligt heerlijk te slapen en ligt verscholen in mijn bekken. Dus echt een goed beeld hebben we nog niet. Ik hoop nog dat ze wakker wordt. We kunnen al wel een oortje van haar zien...op het eerste gezicht lijkt het erop dat ze Moek's oren heeft. Maar ze draait haar hoofd zover naar achter dat het daar ook bij blijft. Eenmaal iets in beweging en een kans dat we haar kunnen zien legt ze haar arm voor haar gezicht (typisch haar moeder) 
Dan toch eerst maar even kijken of ze toch echt een meisje is en ja hoor......”een echte koffieboon” roept de echoscopiste. Nu heb ik in mijn hele leven al meerdere benamingen gehoord maar daar hoort koffieboon niet bij. Misschien is dit wel de netste benaming voor het vrouwelijk geslacht zeker als het gaat om een ongeboren kind. Een echte meid dus. Moek en ik zijn gerustgesteld. We hadden geen twijfels maar wel allebei toevallig vlak voor de echo gedroomd dat het een jongetje zou zijn. Hmmmm....bloemetjes behang, daar zou nog heel wat aan moeten gebeuren als we vandaag te horen hadden gekregen dat jij een jongetje zou zijn. 
Nog maar eens kijken of je al een beetje bent bij gedraaid en uit mijn bekken bent gekomen. Nog steeds niet. Je zakt wel telkens een heel klein beetje uit mijn bekken maar een totaal beeld van je gezicht krijgen we niet te zien. Bovendien zit je zo dicht tegen mijn baarmoederwand aan gedrukt dat je er een platte neus van krijgt. Dit is te vergelijken met als je met je neus tegen een glazen deur aanstaat. 307273638_4_dlZzWe hebben het een uur geprobeerd maar echt mee werken wil ze niet. Ze is natuurlijk ook helemaal gesloopt na een ochtend zo druk in mijn buik en wil alleen maar slapen. Ze reageert ook niet op alle bewegingen van buiten af die goed zichtbaar zijn op het scherm. Ze wil nog wel de laatste minuten even haar ogen open doen en gaapt uitgebreid. Deze beelden hebben we gelukkig nog mooi op beeld staan. Moek en ik zijn er ook tegen die tijd echt klaar mee. We hebben mooi weer een kijkje gehad in mijn buik en hebben allebei ook sterk het gevoel als ze niet wilt, wilt ze niet. We hebben geen “mooie” foto's maar wij zijn blij met het resultaat. Ze liet meer van zichzelf zien dan dat je op beeld kan vast leggen. 
We weten iig nu al dat je papa's oren hebt, mama's lippen en een hele bos haar. Je voeten...die hebben waarschijnlijk dezelfde kenmerken als die van je overgrootoma en ze lijken op die van papa. Maar het allerbelangrijkste dat we hebben mogen zien vandaag is dat je een eigen willetje hebt. Je laat je niet vertellen wat je moet doen. Lekker eigenwijs!!! 

We stappen in de auto naar huis.......en wie wordt er wakker........ONZE kleine de Groot 

307275216_4_5soX
307275929_4_41MC
307276404_4_04nQ